”Om du kommer till ett land där du inte kan språket behöver du bara lära dig ett ord, och det är ordet för ja”, sa han. ”För om du får en fråga som du inte förstår och svarar ja, då händer det alltid något.”
Ett motto som kan vara lite lagom kittlande att ha genom livet.

Om Lill

Tänk dig att du växer upp i typ Bullerbyn. Du går i en byskola med 55 personer. Du spelar bordtennis, för det är den idrott man kan ägna sig åt när man bara får ihop ett lag på tre personer. Dina kompisar tycker att höjden av konstigt är den skruvformade pastan som din mamma tar med sig hem från en resa till Italien. Ingen låser sin ytterdörr, ingen är homosexuell och byns enda invandrare heter Uwe och kommer från Hamburg.

Just den här Bullerbyn dryper av företagaranda och drivkraft men inte nödvändigtvis av impulser utifrån, nya spännande tankar och subkulturer. Här är helt enkelt alla stöpta i samma form.

Jag älskade att växa upp i den här byn! Jag älskade att vara som en del av en stor familj på 500 personer, att ständigt vara med i en massa saker som hände och att till och med få chansen att driva ett fik när jag var 14 – för att människor runt omkring mig trodde på mig. Jag älskade det nästan lika mycket som jag älskade att varje sommar få lämna den här byn, följa med ut i Europa och upptäcka världen.

Mina föräldrar hade resebyrå, och därför blev jag tidigt ställd inför kontraster. Från den lilla byn damp jag ner i myllrande storstäder, bland häftiga konstverk, coola människor med annorlunda tankar, udda kläder, mat som alltid smakade mer än hemma, temperament, åsikter, tidningsrubriker, färger, former, sätt att prata som inte fanns i Bullerbyn. Historielektionerna från skolan blev verkliga i Marie Antoinettes korridorer och vid sidan av Berlinmuren. Och grammatiska regler blev oviktiga när jag tvingades prata språk som jag ännu inte börjat studera.

Att tidigt möta något som är annorlunda mot det man har hemma har gjort mig konstant nyfiken. Mest för att jag alltid har vetat att det där andra finns. Det betyder inte att det som fanns utomlands eller i storstaden var mer rätt än det som fanns på landet, där jag bodde. Det betyder bara att det finns många olika sanningar och verkligheter beroende på vem man är, och vad man har med sig. Och bor man i Paris eller New York – då kan höjden av nyfikenhet leda en till en liten by i Småland eller Västergötland eller Värmland. Det kanske är där man hittar de riktigt udda idéerna!

Den viktigaste lektionen lärde jag mig av pappa! ”Om du kommer till ett land där du inte kan språket behöver du bara lära dig ett ord, och det är ordet för ja”, sa han. ”För om du får en fråga som du inte förstår och svarar ja, då händer det alltid något.” Ett motto som kan vara lite mer än lagom kittlande att ha genom livet.

För mig handlar livet nästan alltid om att säga ja, att vara nyfiken och se vad som händer. Därför har jag sagt ja till universitetsstudier, till att vara företagare, till att byta stad mitt i livet och till att ibland fråga spännande människor om de vill leka med mig. Ja, på ett rent professionellt plan då.
Förvånansvärt ofta svarar de ja. Och jag tänker: vad tråkigt livet hade varit om jag aldrig hade vågat fråga. För tänk vilka fantastiskt intressanta människor jag har fått lära känna och arbeta med bara för att jag faktiskt ställde frågan.

Men livet handlar ibland också om att säga nej. Att gå utanför boxen är fantastiskt, men inte om dina värderingar eller din integritet får stryka på foten. Ibland har vi ett ansvar att säga nej, för vår egen skull. Men väldigt mycket oftare har vi ett ansvar att säga ja…

Ganska tidigt efter mina universitetsstudier kom jag i kontakt med kreativitet. Jag läste en bok av de mer namnkunniga kreativitetsforskarna och blev helt fascinerad över att kreativitet faktiskt är något vi styr med hjälp av att utmana vår hjärna på olika sätt. Det är snart 20 år sedan och då sågs det fortfarande som något ganska flummigt. Idag har världen kommit ifatt, och de flesta förstår att förmågan att lösa problem och skapa värde – inte bara monetär sådan – är en stor del av hur vi kommer att lyckas med att möta framtiden.
Vi pratar ofta om att gå utanför boxen. Så ofta att det har börjat låta som en klyscha. Men det är få som vet hur man kommer dit. Alltså hur man på beställning blir en kreativ problemlösare. Vi säger att vi vill ha medarbetare som tänker utanför boxen, men då krävs det ledare som både vet hur man kommer dit och som kan ge rätt stöd och förutsättningar för det.
Kreativitet är som så mycket annat något man blir bättre på ju mer man tränar. Och det är ganska enkelt att gjort. Träningen kan handla om att göra något på ett annat sätt än du brukar. Förändra din frukost varje dag i en vecka. Gå en ny väg till jobbet varje dag. Lägg tio minuter på att komma på en ny idé tillsammans med kollegorna på tisdagsfikat (förmiddagen är bättre än eftermiddagen).
Idag har jag den stora förmånen att få arbeta mycket med kreativitet. På flera plan. Tänk vad som kan hända bara för att man väljer att läsa en bok…

 

 

Under många år bodde jag i Växjö och det var där jag startade mitt företag. 2014 beslöt jag mig för att flytta till Göteborg. Att byta stad mitt i livet är både bland det roligaste och bland det svåraste jag har gjort. Varför det är bland det roligaste är inte svårt att förstå med tanke på min nyfikenhet. Tänk er – en hel stad, dessutom Sveriges andra största stad – full med ett utbud som är helt nytt. Saker att upptäcka runt varenda hörn. Så många restauranger, barer, muséum, promenadstråk, scener som helst att undersöka. För att inte tala om människor! Över 600.000 personer som jag inte känner. Hur ska jag bara hinna med?
Men också svårt. Kanske allra mest för att man utgår från att en stad i en annan del av Sverige ändå väl är ganska mycket samma sak. Men så är det faktiskt inte. Och det är också det som så klart är spännande. Och ger en helt nya perspektiv. Både på den stad man flyttar in till, och på den stad man har lämnat. En del saker var bättre i Växjö. Andra saker är bättre i Göteborg. Men framför allt är det annorlunda. Och när man som jag är en förändringsbenägen person, då är det i sig en positiv grundton.

 

När du behöver energi och en extra hjärna i din organisation, då ska du kontakta mig. Jag är med största sannolikhet redo att säga ja till dig! Så fundera på om min hjärnkraft och min energi skulle vara till nytta någonstans i ditt företag! Och på om du är redo att säga ja till mig?

Och du – Bullerbyn heter Ramkvilla, ligger mitt i Småland och är kanske den vackraste byn i hela vida världen! Dit kan man åka för att njuta av naturen, bada i en enormt långgrund sjö med skön sandbotten, spela golf eller vandra. Man kan också åka med sitt företag på en häftig upplevelse i aktivitetsbyn Ramoa. Läs gärna mer om Ramkvilla här.